Monument voor Poolse vliegers

02-05-2017

Monument voor Poolse vliegers

Ter nagedachtenis aan de Poolse bemanning van de in mei 1941 in het IJsselmeer neergestorte Vickers Wellington is bij Oudemirdum op dinsdag 2 mei een monument onthuld. Stichting Ongeland mocht daarbij aanwezig zijn.

Het gedenkteken werd onthuld bij De Hege Gerzen in Oudemirdum door plaatselijke jeugd en de Lemster Zeekadetten.

Het uitspreiden van de Poolse vlag. © Foto : Bert Wijs

In het monument zijn stukken damwand en propellorbladen verwerkt. De stukken damwand zijn in dezelfde vorm verwerkt als in de vorm waarin ze in 2016  werden gebruikt om ruim 900m2 oppervlakte van het IJsselmeer droog te pompen. Dit was nodig om het vliegtuig met zorg te kunnen bergen.